1917-1918

Dupa aproape 100 de ani, sa ne amintim:

În 1917-1918, România trecea prin momente dramatice pentru supravieţuirea sa ca stat. Mulţi români şi-au jertfit viaţa pe câmpurile de bătălie. Alţii au găsit alte modalităţi de a-şi servi ţara.

cee-romania-austrian-occ-ww1-map-400x400

De pildă, scriind cărţi şi argumentând drepturile noastre sacre asupra provinciilor istorice in presa europeana cum a facut-o Dumitru Draghicescu ( prima data cand aud de acest nume). Iata raspunsul unui academician francez al vremii, pe numele Emilie Boutroux:

„Dragul meu Senator,

Transilvania, dumneavoastră o arătați înntr-un mod de necontestat, a fost și este leagănul națiunii române, ea a fost trunchiul pe care au crescut cele două Principate, Moldova și Valahia. Pe de altă parte, dezvoltarea Austro-Ungariei, așa cum este, așa cum va rămâne dacă imperiile centrale sunt victorioase, este germanizarea cu înverșunare a unei jumătăți a Monarhiei și maghiarizarea celeilalte. Deci a lăsa Transilvania Austro-Ungariei înseamnă a sorti unei maghiarizări complete însuși trunchiul și rădăcinile națiunii române, înseamnă a amenința cu moartea însăși sufletul României.
Fără îndoială, vom răspunde noi, principiul naționalităților trebuie să fie interpretat într-o manieră filosofică și practică, Orice mulțime de oameni vorbind aceeași limbă sau având aceleași tradiții sau obiceiuri de a trăi împreună nu este, doar prin aceasta, o națiune, în sensul politic al cuvântului. Independența, suveranitatea, dreptul de a dispune de destinele sale și de a acționa de la egal la egal cu alte națiuni suverane nu pot fi atribuite decât națiunilor cu adevărat dotate cu personalitate, cu o conștiință și o demnitate națională și totodată capabile, între altele, de a lupta cu rezultate pozitive pentru a apăra aceste titluri superioare. Subscriem fără rezerve la maxima lui Goethe:

„Nur der verdient sich Freiheit wie das Leben
Der täglich sie erobern muss”.
(„Doar acela merită libertatea și viața, /care, în fiecare zi, trebuie să le recucerească”)
Dar, cine ar nega faptul că românii au dovedit din abundență că ei posedă o personalitate și o conștiință națională, și că sunt capabili de orice eforturi pentru a cuceri și recuceri, fără încetare, independența la care au dreptul? Ei s-au luptat eroic, ei rămân și vor rămâne gata să reînceapă.
Naționalitatea română prezintă, în maniera cea mai strălucitoare, toate caracterele și toate condițiile unei naționalități demne să trăiască în completă libertate și independență. Transilvania este rezervorul de unde se alimentează această naționalitate. Mai trebuie ceva adăugat pentru a răspunde la întrebarea de a ști dacă România trebuie să trăiască precum o națiune independentă și dacă ea trebuie să-și redobândească Transilvania?
Primiți vă rog, scumpe Senator, asigurarea sentimentelor mele profunde de respectuoasă admirație pentru patria dumneoavoastră și de afectuoasă devoțiune pentru persoana dumneavoastră”

Opinii?

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s