Dulce Corporatie

Cunoscatorii o numesc “9 to 5”. Implementata in SUA, inca din anii ’30, s-a extins rapid, ca un invadator pe toate continentele, cucerind sufletele si vietile oamenilor.

Unii o numesc sclavia moderna, dar termenul mi se pare prea dur.

Corporatia nu isi plateste niciodata colaboratorii suficient de mult incat acestia sa devina independenti, ci doar atat cat sa supravietuiasca si sa se intoarca din nou pe scaune. Din cand in cand, se organizeaza serate pentru “coeziunea” grupului sau petreceri tematice in care si cel mai neimportant membru poate simti ca traieste.

syzg_photo03.jpg

Pauzele de masa, de obicei de 1 h, extind programul de lucru de la 8 h la 9 h petrecute sub bratul protector al gigantului. Si cum nimic nu e gratuit, cine ramane in pauza sa lucreze este mai apreciat. Ma duc si mai departe, in unele corporatii, pentru a-si pastra locul de munca multi angajati nici nu indraznesc sa isi ia pauza de masa. Poti ramane peste program, e gratuit si esti apreciat, iar daca indraznesti sa te plangi vine al fraier care iti ia locul.

Ce este cu adevarat cutremurator, e ca oamenii devin asemenea computerelor pe care le manuiesc zi de zi. Lipsiti de umanitate, calcandu-si pe principii pentru a isi satisface superiorul si lovind in colegul care pare mai putin pregatit pentru viata in jungla. Exista o lupta de a-ti mentine slujba pe care nu o vrei, care nu te stimuleaza doar pentru ca alta alternativa ti se pare prea indepartata, imposibila sau la un stardard in care nu are rost sa investesti timp si energie. Asa ca ramai in corporatie, mai intai te golesti de tot ce inseamni “tu”, apoi incepi sa te obisnuiesti cu noul “tu”, imiti comportamentul colegilor tai, le preiei incet obiceiurile, intri in aceleasi jocuri iar cu ajutorul repetitiei, ani de ani, mintea isi formeaza noi circuite, iar tu devii cel mai obedient om pe care il cunosti.

Iti cumperi costume, camasi si incaltaminte impecabile ca sa iti acoperi murdaria interioara, surazi de la etajul 27 al cladirii, iti privesti ceasul deloc ieftin si imbatranesti frumos.

Poate fi o alegere o perioada, dar sa fie una echilibrata. Sa nu iti consumi intreaga viata implicat in acest mecanism ar parea alegerea cea mai buna. Pentru unii.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s